Jak wykorzystać ocet winny w kuchni?

Ocet winny powinien zagościć w każdej kuchni nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale również cenne właściwości zdrowotne. Najczęściej wykorzystujemy go w trakcie przygotowania sałatek, sosów czy mięs. Sporo osób pije go z wodą w celach czysto zdrowotnych. Dowiedźmy się, jakie właściwości ma ocet i jak warto z niego skorzystać.

Ocet winny — co warto o nim wiedzieć?

Ocet winny powstaje na skutek fermentacji octowej wina. Można zdecydować się na jedną z dwóch dostępnych odmian – biały albo czerwony. Ocet może być przyprawą, środkiem konserwującym, orzeźwiającym napojem, ale również rozpuszczalnikiem. Dla wielu stanowi też drogę do zdrowia i oczyszczenia organizmu.

Ocet winny ma bardzo charakterystyczny smak, dlatego jest częstym dodatkiem w naszej kuchni, jednak to coś o wiele więcej. Pokrótce dowiemy się, jakie właściwości zdrowotne ma prezentowany produkt. Ocet winny wspiera pracę wątroby, przyspiesza trawienie i jednocześnie stymuluje wydzielanie soków żołądkowych. To wybór osób, którym zależy na szczupłej sylwetce, walczącej ze wzdęciami. To dodatek, który przyspiesza metabolizm i zmniejsza apetyt.

Ocet winny usuwa toksyny zgromadzone w organizmie, obniża poziom cholesterolu we krwi, pobudza krążenie, sprawia, że glukoza jest wolniej wchłaniana, a właściwości bakteriobójcze przydają się na przykład w trakcie ugryzień owadów.

Ocet winny — jak można go używać?

Ocet winny to doskonały dodatek do sosów serwowanych z sałatkami. Świetnie współgra ze wszystkimi warzywami, a jego bogaty smak zostanie podkreślony oliwą z oliwek i ziołami. Proste, szybkie i wyjątkowo smaczne.

Ocet służy również do przygotowania marynat. To sposób, aby zadbać o bogaty smak, ale jednocześnie uzyskać optymalną kruchość i miękkość mięsa.

Ocet winny można pić z wodą. Należy stosować proporcję 1,2 łyżeczki octu na całą szklankę wody. Napój trzeba bardzo dokładnie wymieszać, a następnie spożywać 20 minut przed posiłkiem. Nie smakuje najlepiej, ale działa cuda.